dinsdag 15 november 2011

Intel viert feestje


Het is een heuglijke dag, claimen ze bij Intel. Veertig jaar geleden introduceerden ze de eerste, commercieel verkrijgbare microprocessor ter wereld: de Intel 4004. Dit was het startschot van de digitale revolutie.
Een microprocessor is het ‘brein’ van computers, telefoons, auto’s, camera’s, koelkasten, radio’s en tv’s. De toenemende mogelijkheden die microprocessors bieden, zijn voor een groot deel te danken aan het feit dat Intel de Wet van Moore in stand houdt. Deze wet stelt dat ongeveer iedere twee jaar het aantal transistors op een chip verdubbelt (transistors zijn de bouwstenen van een processor). Daarbij nemen de prestaties toe, terwijl de kosten dalen. Het is al veertig jaar de basis voor het businessmodel van de chipindustrie.
Vergeleken met de Intel 4004 is de huidige generatie Intel Core processors ruim 350.000 keer sneller - terwijl het stroomverbruik van iedere transistor zo’n 5.000 maal lager ligt. Tegelijkertijd ligt de prijs van een transistor 50.000 keer lager.
ontwikkeling van de microprocessor.
,,De vooruitgang die ons de komende veertig jaar te wachten staat, zal alle menselijke innovaties van de afgelopen 10.000 jaar evenaren of overtreffen'', zegt Justin Rattner, chief technology officer.
Bij de foto: Je hebt ongeveer 360.000 van de originele Intel 4004 processors nodig om evenveel rekenkracht te genereren als 1 enkele van Intels krachtigste desktop-chip van dit moment.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten